nie. Paź 20th, 2019

Jak odczytywać informacje, aby stworzyć swój własny ranking kawy ziarnistej?

2 min read

Chociaż nasza uwaga zazwyczaj kieruje się na zastosowanie i gatunek kawy, to jej jakość jawi się jako kwestia zdecydowanie najważniejsza. Chcąc samodzielnie dokonywać oceny poszczególnych produktów, warto dowiedzieć się w jaki sposób odczytywać dane nam informacje, a już przeczytanie etykiety i sprawdzenie ziaren, może tutaj znacznie uprościć nam to zadanie.

Dlaczego należy czytać etykietkę?

Nawet kawa, która wygrałaby każdy ranking kawy ziarnistej nie będzie w stanie zadowolić nas swym smakiem, jeśli ta będzie przeterminowana. Aby tego uniknąć, koniecznie zwracajmy uwagę na datę wypalania, ponieważ to właśnie to unaoczni nam to, czy mamy do czynienia z produktem świeżym, który jest bogaty w smak i aromat. Zdarza się, że niektóre marketowe kawy mają ponad dwuletni termin ważności, a już po 3 miesiącach po wypalenia, dobre kawy narażone są na utratę właściwości i walorów smakowych.

Informacje dotyczące samych ziaren kawy

Na opakowaniach kaw, które jawią się jako te najlepsze, producenci umieszczają dla nas sporą ilość informacji dotyczących ziaren i ich pochodzenia. Co więcej, poznamy konkretny kraj, z którego przyjechała kawa, ale też wszystko co związane z jej gatunkiem. Dowiemy się wiele o konkretnym regionie, wysokości upraw, profilu smakowym oraz sposobie obróbki. Na etapie wyboru kawy do biura, powinny być to dla nas cenne dane.

Ziarna i ich wygląd

Nawet nie zdajmy sobie sprawy z tego, jak wiele na temat jakości kawy mówi wygląd jej ziaren. Najlepiej, kiedy ich kształt jest regularny a wypalenie równomierne i posiada odpowiedni stopień. Wszystko z uwagi na to, iż często spotkamy niemal czarne ziarna a to znak, że być może producent tym sposobem chciał ukryć ich ewentualne defekty. Kiedy kupujemy kawę do firmy, musimy bezwzględnie takich unikać. Nie mniej powie nam również zapach. Kawa jest produktem niesamowicie aromatycznym, zatem brak takiego waloru, powinien być dla nas jednoznacznym sygnałem.

Najważniejsze, czyli smak i aromat

Najłatwiej uda się nam ocenić jakość kawy, patrząc na jej smak oraz aromat. Każdy jest świadom tego, że wyjątkowy smak jest tym, co charakteryzuje produkt najwyższej jakości. Ceni się, gdy smak ten rozwija się krok po kroku, natomiast płaski i krótko utrzymujący się smak oraz skrajnie silny, to coś wyjątkowo niepożądanego. Pomiędzy poszczególnymi posmakami kawy, musi być zachowany balans, jednak to tylko specjaliści mający odpowiednie wyczucie będą w stanie to określić. Natomiast dostrzeżenie jakichkolwiek defektów i niechcianych posmaków, jest możliwe już w wypadku każdego z nas.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.